Ma 2018. december 16. vasárnap, Etelka napja van. - Holnap Lázár napja lesz.
   

PROGRAMKERESŐ
 
Ke Sz Cs Sz Va
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Európai Uniós pályázatok
Határtalanul pályázatok

Határtalanul pályázatok


A HATÁRTALANUL! program keretében iskolánk 12. b osztálya 2017 októberében szilágysági diákokat fogadott, novemberben pedig a ceglédi diákok látogattak Erdélybe.

 

Szintén a HATÁRTALANUL! program keretében iskolánk 7. d osztálya 2018 májusában Felvidékre látogatott, ahol a tornaljai diákok láttak minket vendégül.

 

A programról, az élményekről a diákok számolnak be iskolánk honlapján:

 

Osztálykirándulás a Felvidéken

 

Osztályunk a 7. d ebben az évben a „Határtalanul!” program keretében jutott el egy 3 napos felvidéki osztálykirándulásra.
A kis közösségünk osztályfőnökünkkel Bárdos Dóra tanárnő és Tábori László tanár úr kíséretével indult útnak május 23-án reggel. Első megállóhelyünk Csesztvén volt, itt megnéztük Magyarország egyetlen Madách-emlékhelyét, átfogó képet kaptuk a család életéről és Madách Imre műveiről. A határt átlépve Alsósztregován álltunk meg, ahol megismerhettük a Madách kúriát. Életének bemutatása mellet egy interaktív kiállítás segítette „Az ember tragédiája” című sokak szerint legjobb művének megismerését, megértését. Ezután buszra szálltunk, és meg sem álltunk Losoncig, ahol egy idegenvezető segítségével megtekintettük a losonci zsinagógát, és egy kis ízelítőt kaphattunk a város látnivalóiból. A nap végén egy szabadprogram következett. Fáradtan érkeztünk meg szálláshelyünkre, Tornaljára.
Kirándulásuk második napján reggeli után pár perccel már indultunk is. A napunk a betléri Andrássy-kastélynál kezdődött. Mindenkit ámulatba ejtett a hatalmas, gyönyörű kastély. A hatalmas belső terek tele festményekkel, egyszerűen elképesztő. A Dobsinai-jégbarlangnál folytatódott az utunk. Egy kis séta fel a hegyre, és már meg is érkeztünk a barlang bejáratához. Pár lépcsőfokkal lejjebb gyönyörű látvány tárult elénk, ahogy megláttuk a temérdek mennyiségű jeget. Méreteivel a legnagyobb jégbarlangok közé sorolható. Mindannyiónk tetszését elnyerte. Utunk során megéheztünk, és elérkezett az ebéd. Egy helyi specialitást ehettünk, sztrapacskát. Hazafelé indulva megálltunk egy hatalmas víztározónál, ahol aki szeretett volna egy pár jó képet készíteni, az mehetett fotózkodni vagy csak megnézni közelebbről. Ez után egy kis barangolás következett Rozsnyó belvárosában, majd elindultunk a hazafelé.
Kirándulásunk utolsó napján meglátogattunk egy ottani magyar nyelvű iskolát. Az igazgatóhelyettes mesélt az iskola különféle programjairól, büszkeségeikről, és az iskola termeit is bemutatta. Átadtuk az ajándékainkat, és mi is kaptunk az iskolától pár ottani különlegességet. Ezt követően elbúcsúztunk szálláshelyünktől, és elindultunk a Szádelő-völgy felé. Itt egy órát sétáltunk, és fotóztunk a gyönyörű völgyben. Utolsó megállóhelyünk Kassa volt, ahol szabadprogram mellet egy idegenvezető segítségével ismerkedtünk meg Kassa rengeteg nevezetességével.
A kirándulásunk vacsorával zárult, és indultunk is haza. Ez három nap sok szép kulturális és természeti látványosságot őriz. Köszönjük a kísérő tanároknak!

 

Fekete Tibor és Keszthelyi Luca 7. d

Fotó: Tábori László

 

Szilágysomlyóról Ceglédre

A Határtalanul! program keretében Szilágysomlyóról érkeztek cserediákok a 12. b osztályhoz. Tábori László tanár úr Szolnokon várta a csoportot, ahol rövid városnézéssel kezdődött a négy napos találkozás. A várost Gulyás Katalinnal - a szolnoki Damjanich János Múzeum történészével - fedezték fel. Szó esett a sóútról, Szolnok és a Szilágyság történelmi kapcsolatáról, és egy jelenleg is folyó ásatást is megnézhettek Dr. Kertész Róbert régész vezetésével, ahol a törökök által épített dzsámi romjai vannak feltárás alatt.

A városnézés végére megérkeztek a ceglédi diákok is Oldal Éva tanárnő kíséretében, és egy közös tiszai hajókázáson ismerkedtünk meg egymással. Szolnokról Ceglédre vitt az utunk, ahol első állomásunk az evangélikus templom volt. A templom után Kármás Sándor vezetett minket végig a Ceglédi Dobmúzeum fantasztikus gyűjteményén, és a vezetés végén a fergeteges dobszóló sem maradhatott el. A Református Nagytemplomban pedig sok érdekes információt megtudhattunk mind a Ceglédről, mind a reformációról. Ezután az első napot egy közös vetélkedővel zártuk.
A második nap a gimnáziumba érkeztek első órában a vendégeink, így ők is tudtak vásárolni az Ide Süss Sütinapon, majd Gulyás Zoltán igazgató úr tartott tájékoztatót iskolánkról. A második óra után nekivágtunk "rövid" utunknak, hiszen a nap célja a környező települések felkeresése volt. Először Albertirsára – Szilágysomlyó testvérvárosába – vitt az utunk, ahol Szalay Zita igazgatóhelyettes asszony fogadott minket. A várost (baptista templom, zsinagóga, Erzsébet tér, Mirelite park, tájház, sportcentrum) Léé Noémi (12. d) segítségével ismerhettük meg. A tápiószelei ebédet követően a helyi Blaskovich Múzeumban tudhattunk meg sok új információt a Blaskovich családról és Kincsemről, a csodakancáról, aki 54 versenyéből 54-et nyert meg. A nap hivatalos zárása Tápiószentmártonban a Kincsem Lovasparkban volt, ahol egy rövid pusztaprogram keretében kaphattunk képet az alföldi csikósok életéről.
Szombaton Budapestre indultunk. Elsőként a Petőfi Irodalmi Múzeum Arany Jánosról szóló kiállítását néztünk meg. A múzeum után a Váci utcán és a Duna parton végigsétálva jutottunk el a Lánchídig, ahonnan gyönyörű kilátást nyílt a budai oldalra. Közelebbről is megnéztük a budai oldalt, hiszen ezután felmentünk a Budai Várba. A Halászbástyától átsétáltunk a Sándor-palotához, innen pedig a pár éve gyönyörűen felújított Várkert Bazárhoz gyalogoltunk át. A szentendrei kiruccanásunk előtt még a Margitszigeten tettünk egy rövid sétát, így fejezve be budapesti látogatásunkat. Szentendrén Budapest után ismét a Duna parton sétálhattunk, és megmutattuk vendégeinknek ezt a kis ékszerdobozt, ahol sokan vásároltak maguknak igazi kézműves ajándéktárgyakat. A harmadik napot éjszakai fürdőzéssel kombinált beszélgetős búcsúbulival zártuk, hiszen vasárnap reggel már indult is haza szilágysomlyói csoport.
A vasárnapunkat Nagykőrösön kezdtük, ahol Dr. Suba Lajos igazgató úr mesélt a városról, Arany Jánosról, a gimnáziumról. Nagykőrösről Kecskemétre indultunk, ahol a városközpont főbb nevezetességeit néztük meg (Városháza, Cifrapalota, zsinagóga). A szilágyságiaktól egy rendhagyó programmal köszöntünk el Cegléden, hiszen Czékány Szandra rögtönzött csak nekünk egy koncertet az evangélikus templom Bach-orgonáján.

 

Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium fényképe.

 

 

A HATÁRTALANUL! program keretében iskolánk 10. d osztálya márciusban székelyudvarhelyi diákokat fogadott, májusban pedig a ceglédi diákok látogattak Erdélybe. A programra a gimnázium 1.030.000 Ft öszegű támogatást kapott.

 

Szintén a HATÁRTALANUL! program keretében iskolánk 7. d osztálya júniusban Szerbiába látogatott, ahol az oromhegyesi diákok láttak minket vendégül. A programra a gimnázium 468.000 Ft öszegű támogatást kapott.

 

Cegléd, 2015. március 13.-16.

 

Üdv Cegléden!

 

Március közepén a Székelyudvarhelyi Tamás Áron Gimnázium tizenegyedik osztályának tanulói egy szokatlan osztálykirándulás elé néztek. Az osztálykirándulás előtti hetük maratoni tanulásokról, rengeteg izgalomról és a magyar és román próbaérettségiről szólt. Most pedig az éjszakába nyúló pakolás és az éjjel kettő órás indulás után itt ült a teljes osztály a buszon, és Magyarország egészen pontosan Cegléd városa felé tartottak.

Mindeközben a Ceglédi Kossuth Lajos Gimnáziumban is nagy volt az izgalom. A 10. d osztály tanulói már a délelőtt folyamán berendezték a klubhelyiséget, süteményt sütöttek, üdítőket töltöttek ki, és várták az Erdélyből érkező csereosztályt.

Sok kérdés járt mindenki fejében: Vajon milyen lesz a másik osztály? És az a diák, akit én fogadok? Hogy fog nekik tetszeni az iskola? És a sok program, amit az osztály és Pintér Helga tanárnő olyan nagy gonddal állított össze?

Ám túl sok gondolkodásra nem volt idő, 11 órakor betoppantak az erdélyi diákok és kezdődött az ismerkedés: mindenki megkereste a párját, az ,,ő erdélyiét“, lezajlottak az első beszélgetések, és öt perc sem telt bele, máris rögtönzött csocsóbajnokság indult.

A gyors ismerkedés, ebéd és ruhaváltás/zuhanyzás után a két osztály belevetette magát a három nap kalandjainak sűrűjébe. Közös buszon éneklés, Parlamentlátogatás, séta a Várban a szemerkélő esőben, Margit-szigeti bringó-hintózás az egyre jobban szemerkélő esőben (hőseinket a szeszélyes időjárás sem állíthatta meg), majd melegedés és egy kis vásárlás a West Endben és együtt táncolás egy ceglédi szórakozóhelyen. Másnap reggel március 15-ei megemlékezés Cegléden, majd kecskeméti program, hatalmas pancsolás a strandon, este pedig házibuli és sok nevetés, tánc. Reggel fáradtan bár, de még mindig lelkesen egy gyors túra a gimiben, egy-két óralátogatás, és újra ott álltunk a klubban, három nappal és sok kalanddal, élménnyel, tapasztalattal, új barátságokkal a hátunk mögött. A hosszú búcsúzkodás után végül kigördült vendégeink busza a parkolóból, mi pedig biztosak voltunk benne, hogy mindannyian nagyon várjuk a kaland májusi folytatását...

 

Papp Lili 10. d CKLG

 

 

Székelyudvarhely, 2015. május 21-24.

 

Gimnazisták Székelyföldön

 

A május 20-át megelőző napok izgatott várakozással teli időszakot jelentettek mind a Kossuth Lajos Gimnázium 10. d osztálya, mind a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium 11. d osztálya számára. Az utóbb említett erdélyi osztály márciusban jött el Ceglédre, s a program keretein belül együtt emlékeztünk meg a március 15-ei eseményekről, illetve bemutattuk nekik városunk és Budapest főbb látnivalóit, továbbá lehetőségünk nyílt közösen eljutni a Kecskeméti Fürdőbe is. Ez idő alatt a diákok családjainknál szálltak meg. Ennek köszönhetően könnyebben megismerkedhettünk velük, barátságok alakulhattak ki.

Ezek után májusban mi látogattunk el hozzájuk, s a közel 14 órás út ellenére egyértelműen állíthatom, hogy megérte az utazás: újra találkozhattunk a 2 hónapja látott diákokkal, családjaik részéről kedves fogadtatásban részesültünk; számos erdélyi látványosságot mutattak meg nekünk, többek között Tamási Áron szülőházát, Orbán Balázs sírját, a csíksomlyói kegytemplomot, a gyimesbükki Rákóczi-várat, Marosvásárhely és Nagyvárad belvárosát. Természetesen túrázásból sem volt hiány: eljutottunk a Madarasi Hargitára, s a csíksomlyói búcsú helyszínén is barangoltunk. A kimerítő délelőttök után az erdélyi diákok általuk főzött vacsorával kedveskedtek nekünk, ugyanis az utolsó 2 éjszakát a 2 osztály közösen töltötte el a Zetevár Panzióban Zeteváralján, ahol a kényelmes szobák mellett focipálya, dézsafürdő várt bennünket, s a záróestén a panzió területén még énekléssel egybekötött tábortüzet is biztosítottak számunkra. A Határtalanul pályázati program által támogatott Erdélyben töltött 4 nap alatt felejthetetlen élményekkel gazdagodott osztályunk, melyért köszönetünket fejezzük ki a megismert erdélyi osztálynak és „oszijuknak”; továbbá hálával tartozunk Pintér Helga osztályfőnökünknek a sok fáradozásért és azoknak, akik velünk tartottak: Nagy Irén tanárnőnek, Tábori László tanár úrnak, Pintér István tanár úrnak.
 
Angyal Réka, Sziráki Réka - CKLG 10.d osztályos tanulói
 
 

Vajdaság, 2015. június 4.-6.

 

,,Határtalanul" kirándulás

 

A Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium 7. osztálya június 4-én vette célba a Délvidéket, pontosabban az oromhegyesi Kis Ferenc Általános Iskolát a Határtalanul program keretében!

Osztálytársaim így számoltak be róla: „5 órás utazás után érkeztünk meg a pici településre, ahol kíváncsian, szeretettel fogadtak minket. Ezután örömünket versbe foglalva, boldogságunkat hangjegyekbe öntve álltunk színpadra, hogy üdvözöljük őket.A köszöntő után fantasztikus versenyben vettünk részt: volt futball, kosárlabda, röplabda és mókás sorverseny is, persze bennünket nem a győzelem érdekelt. Nekünk az volt a legfontosabb, hogy az Összetartozás napjánkülföldön élő magyarokkal tölthettük az időt.”

Ezt követően elindultunk a szállásra, ami fantasztikus volt, szinte otthon éreztük magunkat. Vacsoraidő előtt mentünk a Tisza partra, ahol sasliksütés és túrázás után a tábortűznél beszélgettünk és énekeltünk. Másnap reggel a zentai csata emlékművénél kezdtük a napot, ahol a törökök kiűzőinek emlékére elénekeltük a magyar himnuszt, megkoszorúztuk az emlékművet, majd megpróbáltuk eljátszani milyen lehetett az egykori csata.

Ezután a péterváradi erődből az Újvidékre táruló csodálatos kilátást élvezhettük. Mivel rekkenő hőség volt, átkeltünk a Duna feletti hídon, a belvárosban elfogyasztottunk egy-két gombóc fagyit. Öt óra körül visszaindultunk a magyarkanizsai szállásra. A helyi különlegességekből összeállított vacsora után az oromhegyesiek ebédlőjében zenés, vicces estet tartottunk. A harmadik nap reggelén svédasztalos reggelivel búcsúztunk a szállástól, majd Szabadkára egy magyar nyelvű színházbaérkeztünk. Minden zegzugát bemutatta nekünk Ralbovszki Csaba színművész, kinek átadtuk a ceglédi különlegességekből összeállított ajándékcsomagunkat. Városnézés keretein belül megismerkedtünk a burek készítés fortélyaival egy szerb pékségben. Rövid buszozás után a palicsi tóhoz érkeztünk. Néhányan a híres állatkertet nézték meg, de legtöbbünk a fürdést és a vizibiciklizést választotta. Mikor kellően felfrissültünk járművünk kigördült a parkolóból és a határ felé indultunk, búcsút intve e gazdagon termő tájnak. Szegedre érkeztünk városnézésre, belecsöppentünk a hétvégi szórakoztató programokba. Napszállta közeledtével hazaindultunk. Az út csendesen telt, mert sokan elszenderedetek, valószínűleg az eltelt csodás három napról és Szerbiai élményeikről álmodtak.

Köszönjük Pintér Helga, Tábori László, Sátai Róbert és Rónai Gábor tanárainknak a gondos előkészítést, a városi és állami támogatást és hálával gondolunk Bajusz Koncz Ágnes vezette vajdasági diákok vendégszeretetére, kedvességére.

 

 Szaniszló Eszter CKLG 7. d osztályos tanuló

PÁLYÁZAT
Oktatási Hivatal Bázisintézménye
PÁLYÁZAT
Minősített Tehetséggondozó Műhely
INFO

Cím:

Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium

H-2700 Cegléd

Rákóczi út 46.

 

Telefon:

06-53/500 525

 

Fax:

06-53/500 625

 

Email:

cklg@cklg.hu

 

OM azonosító:
032549

Tagozatkódok:

1001 Matematika

1002 Természettudományok
1003
Angol nyelv

1004 Német Nyelv

1005 Humán

1006 Informatika

1008 8 osztályos tagozat


SZAVAZÁS
Nincs megnyitott szavazás


Valid XHTML 1.0 Transitional

Érvényes CSS!

A lap 0.230 másodperc alatt készült el. | Copyright 2018 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | Impresszum
| A látogatók száma 2012.07.14-től összesen: 9821782 | Ebben a hónapban: 33360 | Ma: 1310 | jelenleg: 1 | Statisztika |