Ma 2022. október 7. péntek, Amália napja van. - Holnap Koppány napja lesz.
   

PROGRAMKERESŐ
 
Ke Sz Cs Sz Va
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            
Európai Uniós pályázatok
Határtalanul pályázatok

Határtalanul pályázatok


Határtalanul program, 2022. augusztus 24-26.

 

Amikor a nyár végén a volt 7.D osztály tanulói meghallották azt a hírt, hogy az elmaradt osztálykirándulás mégis megszervezésre kerül, mindenkinek a szeme felcsillant. Nem gondolta volna közülünk senki, hogy mégis sikerül a Határtalanul program keretein belül elutaznia az osztályunknak Kassára. Végül 21-en tudtunk részt venni az utazáson.

Augusztus 24-én reggel 8 órakor indult a busz egyenesen Szlovákiába, melyen az osztályunk ismét összerázódott. Első úticélunk Buzica volt, ahol a helyi általános iskola fogadott bennünket. Bemutatták nekünk az intézményt: láthattunk az iskola gyümölcsösét, háztáji állatait és egy mezítlábas parkot is kipróbálhattunk. Közülünk néhányan bemutattuk, hogy honnan érkeztünk: Ceglédről, a Gimnáziumról, Ceglédbercelről és Tápióságról tartottumk rövid előadást. Következő állomásunk Borsi, ahol megtekintettük a kastélyt, II. Rákóczi Ferenc „szülővárosát”. Első napunk utolsó programjaként elfoglaltuk szállásunkat Kassán egy kollégiumban. 

Másnap láthattuk a rodostói ház mását Kassán, rövid városnézéssel egybekötve, valamint a kassai dómot csodálhattuk meg. Megkoszorúztuk az altemplomban II. Rákóczi Ferenc és Zrínyi Ilona sírját, a városban pedig Márai Sándor híres szobrát. A következő úticélunk Eperjes volt, ahol egy templomot néztünk meg, majd fagyiztunk. Mindezek után a szepesi várat másztuk meg. Bár a vár felújítás miatt zárva volt, a panoráma kárpótolt minket. A kis túra után Késmárkon egyórás szabadprogramot követően visszatértünk kassai szállásunkra.

Pénteken már fél nyolckor gurult velünk a busz: Sátoraljaújhelyen a Magyar Kálváriához utaztunk. Gábor bácsi volt az idegenvezetőnk, aki elmesélte nekünk a Kálvária történetét. Ezután Sárospatakra indultunk, ahol Zsuzsa néni egy történelem-földrajz-ének óra keretén belül bemutatta a vár egy részét. Ott megismerkedtünk az ágyúöntéssel, és egy varázslatos kiállítást is megcsodálhattunk.

Nagyon szépen köszönjük osztályfőnökünknek, Ócsainé Bükki Gabriella tanárnőnek, hogy az egész utazás alatt türelmesen, anyaként viselte gondunkat. Külön köszönjük Gaganetz Péter tanár úrnak a sok és izgalmas programot, és azt is, hogy ahol nem volt, ott idegenvezetőként megosztotta velünk tudását. Hálásak vagyunk a szülőknek, és mindenkinek, aki segítette a kirándulásunk szervezését, lebonyolítását.

Az utazás mindenkinek nagyon tetszett, jól éreztük magunkat, az osztályközösségünk még jobban összekovácsolódott ezalatt a 3 nap alatt.