Ma 2024. július 24. szerda, Kinga, Kincső napja van. - Holnap Kristóf, Jakab napja lesz.
   

PROGRAMKERESŐ
 
Ke Sz Cs Sz Va
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
Európai Uniós pályázatok
Határtalanul pályázatok

Odn


A gimnáziumi tanulók hagyományos kulturális seregszemléjét decemberben - általában az utolsó tanítási napon - a Kossuth Művelődési Központ színháztermében tartjuk. A délelőtt folyamán az iskola valamennyi diákja előtt bemutatott produkciók válogatása kerül az esti közönség - szülők, rokonok, tanárok, barátok, meghívott vendégek – elé.

 

A koronavírus után a bemutatót a diákok közreműködésével felvételre rögzítették. A 2022/2023-as tanévben az ideigelens telephely adottságai miatt a felvétel felkerült az iskola YouTube csatornájára is. 

 

Kulturális bemutató – hogyan is kezdődött?

A gimnázium e rangos hagyománya 40 éves múltra tekint vissza. Köszönhetjük ezt az 1980-ban érettségizett d osztályomnak.

Magyar tanáruk Velkey Imre bácsi volt, aki Moliere-t tanítva felvetette a Fösvény színpadi megjelenítésének ötletét. Az osztály vevő volt erre, mint annyi más kulturális és közösségi munkára. Az első előadást – szereplők: Bényász Erika, Büki Rita, Girst Ádám, Hodossy Sándor, Kányi Erzsébet, Kis Lajos, Kónya Ágnes, Kovács Erika, Osváth Csilla, Temesvári Éva, Vajda Zsuzsa, Velkey Géza, Velkey Pál  -   a gimnázium klubjában nézhette meg 3 szerencsés osztály, akik befértek, Mészáros Ágnes osztályfőnöki munkaközösség-vezető javaslatára. A nagy sikeren felbuzdulva elhatároztuk, hogy nagyobb közönség elé visszük a darabot, kettős szereposztásban, és természetesen más jellegű előadásokkal kiegészítve.

1977-et írtunk, akkor zajlott a Művelődési Központ felújítása, akárcsak a gimnázium épületéé. Az egyetlen szóba jöhető helyszín a Művelődési Ház emeleti terme volt, ahová a tantestület tagjait és a szülőket is meghívtuk. A siker most is önmagáért beszélt.

A következő évben már tervszerűen készültünk az év végi előadásra. Az osztályból a tanév során nagyon sok tehetséges diák lépett fel különböző előadásokon. Csak néhány közülük: Ady megemlékezés a moziban, majd még több helyszínen, városi ünnepség a Szabadság téren – Kossuth megszemélyesítője Girst Ádám, városi szónokverseny (I. helyezett Girst Ádám). Születtek csasztuskák (Sági Judit), írtak jeleneteket (Ötvös Csilla, Tóth Andrea), voltak hangszeres bemutatók (Kiss Gabriella, Kovács Erika) és természetesen musicaleket is szívesen vittek színpadra. Az akkori nagy együttesek is felléptek, Led Zeppelin, Status Quo, Omega - Girst Ádám, Hodossy Sándor Velkey Géza, Velkey Pál élethű megjelenítésében. Nagyszerű népművészeti kiállítást rendeztek a klubban, melynek anyagát Nagy Andrea vezetésével a környező falvakból gyűjtötték össze. Azt is meg kell említenem, hogy ez az osztály nyerte el három éven át az Éneklő Osztályok kupáját is.

Mindezekből fantasztikus, teltházas előadás született, amelyen aktívan részt vehettem, mint súgó, függönyhúzogató és bemondó is. A gimnázium igazgatója, Tóth Mihály javaslata az volt, hogy ezt az ún. diákelőadást az egész gimnázium színe elé kellene vinni, lehetőséget adva a többi tanulónak is a fellépésre.

A következő évben tehát minden gimnazista előtt nyitva állt a színpad. De a d osztály továbblépett. Kiss-Kalmár Ibolya ötlete alapján az osztály úgy döntött, hogy jelentkezik az Országos Diáknapok versenykiírására néptánc kategóriában. A 0. órákat Ibolya vezetésével a palóc táncoknak szentelték, a csoport egy része táncolva, mások énekkel támogatva őket. A váci megyei fordulón továbbjutottak az országosra és Egerben 1979-ben országos 3. helyezést értek el, amire valamennyien nagyon büszkék voltunk!

Tulajdonképpen így kapcsolódott be a gimnázium az ODN-be.

Az Országos Diáknapok már rég a múlté. A hagyomány azonban megmaradt az iskolánkban.

Nemsokára átadták az új sportcsarnokot, így egy közelebbi és nagyobb helyszínre került a kulturális bemutató, amit változatlanul ODN-nek hívtunk. A szervező munka továbbra is az én feladatom volt, de 1981-től már Bordás Gabriella konferált, majd Hornyák Judit 1986-ig.

A résztvevők oklevelet kaptak teljesítményükért, melyeket Ecseri Cecília írt meg gyöngy betűivel éveken át. (Akárcsak az Éneklő Osztályok Versenyének okleveleit.)

A fellépésre jelentkezők száma egyre nagyobb lett, így előzsűrizéseket tartottunk, Mészáros Ágnes, Oldal Éva és természetesen Soltész Nagy Lászlóné vezetésével.

A színházterem elkészülte után, a bemutatókat ott tartottuk és tartjuk a mai napig is. Esélyt adva ezzel minden gimnazistának a színpadra lépésre és arra, hogy megörvendeztesse előadásával szüleit, hozzátartozóit, barátait.

Kívánom, hogy e rangos hagyomány továbbra is olyan lendülettel és lelkesedéssel folytatódjon, ahogy ezt 35 évvel ezelőtt az „ODN-alapító” osztály elkezdte.

 

 

Györe Sándorné

ny. tanár 


ERASMUS+
PROJEKTEK
Oktatási Hivatal Bázisintézménye
www.bankvelem.hu
Minősített Tehetséggondozó Műhely
Elte ORIGO Referenciaiskola
PÉNZIRÁNYTŰ iskola
KÉSZPÉNZKÍMÉLŐ
PÉNZ7 iskola
INFO

Cím:

Ceglédi Kossuth Lajos Gimnázium

2700 Cegléd

Rákóczi út 46.

 

Ideiglenes telephely:

2700 Cegléd

Törteli út 42.

 

Telefon:

06-53/500 525

 

Email:

cklg@cklg.hu

 

OM azonosító:
032549

Tagozatkódok:

1001 Matematika

1002 Természettudományok
1003
Angol nyelv

1004 Német Nyelv

1005 Humán

1006 Informatika

1008 8 osztályos tagozat

tcld.net


SZAVAZÁS
Nincs megnyitott szavazás


Valid XHTML 1.0 Transitional

Érvényes CSS!

A lap 0.033 másodperc alatt készült el. | Copyright 2024 Ceglédinfo, design by © Ceglédinfo | Impresszum
| A látogatók száma 2012.07.14-től összesen: 27704468 | Ebben a hónapban: 1055221 | Ma: 216678 | jelenleg: 223 | Statisztika |